Hoe een correcte stoot geven?

1.Bron

Link: How to throw a punch correctly

Auteur: Jason Chen

Tip1: wees kritisch bij het lezen van de vertaling onderstaand artikel.

Tip2: Aarzel niet om extra info te vragen tijdens de KMTC-Lessen

Tip3: bekijk de video’s in de engelstalige link

2.Vertaling (Opgelet: Google translate)

Als je geluk hebt, hoef je jezelf nooit te verdedigen door fysiek geweld. Maar als die tijd ooit komt, zou je dan weten wat je moet doen? Je hebt vaak stoten op tv gezien, maar weet je eigenlijk hoe je er een correct stoot moet geven?

Waarschuwing: hoewel het kennen van de basisprincipes van stoten nuttig is, is het niet voldoende om jezelf goed te verdedigen zonder te oefenen. Het is zeker niet aan jou om uit te gaan en ruzies te zoeken, als trainingsvorm.

We hebben een paar experts gevraagd om ons te helpen de juiste stootmethode te leren. We hebben krijgskunstenaars Aiman ​​Farooq, Christopher Waguespack, Keith Horan en bokser Pete Carvill. Onze professionals zullen je de juiste manier tonen om een ​​vuist te maken, de juiste manier om je pols te oriënteren, welk deel van de persoon je moet raken en wat je na de stoot moet doen. Het doel is om een ​​effectieve stoot te geven zonder jezelf daarbij te verwonden.

Hoe moet mijn hand eruit zien en welk deel ervan moet contact maken?
Als je stoot, moet je vooral weten dat je duim aan de buitenkant van je vuist moet zitten, tussen je eerste en tweede knokkels op je wijsvinger en middelvinger. “Als de duim aan de binnenkant zit wanneer je een hard doel raakt, ZAL je je duim breken”, zegt Farooq. Horan zegt om ervoor te zorgen dat je duim onder je gekrulde vingers ligt, om uit de weg te blijven van de impact. Chris Waguespack voegt toe: je wilt uw duim NIET aan de zijkant van uw wijsvinger houden (alsof u een kikker of iets in uw hand houdt). In plaats daarvan wil je je duim pakken en over de onderkant van je gekrulde vingers wikkelen. Je wilt ook je vuisten strak houden, “maar niet zo strak dat je de bloedsomloop begint af te snijden. Het is belangrijk om in vechtsporten vloeibaar en toch krachtig te blijven.”

Wat je knokkels betreft:

Er zijn verschillende denkrichtingen over of je de knokkels van je wijsvinger en middelvinger een beetje verder uit moet hebben tijdens het stoten om ze verder te duwen (dit wordt meestal benadrukt in meer traditionele stijlen). Ik zou zeggen dat dit meer een kwestie van persoonlijke voorkeur is en dat je moet doen wat natuurlijker aanvoelt. Technisch gezien kan dat echter iets beter werken wanneer specifiek op bepaalde drukpunten wordt gestoot in plaats van strikt voor impact te gaan. Horan beveelt een lineaire stoot aan, wat de meeste krijgskunstenaars doen, die eruit zien als een “kruisslag” in boksen. [Het] staat bekend als een Front Punch, of een Front Two Knuckle Punch. Het is uiterst belangrijk dat je de eerste twee knokkels in je hand uitlijnt met de botten in je onderarm voor maximale structuur, zodat je jezelf geen pijn doet. Gewoonlijk zullen mensen slaan met hun ring / pinkknokkels en hun hand breken (bekend als een bokserbreuk) en dat belemmert duidelijk uw vermogen om te vechten. Waguespack zegt dat de belangrijkste reden waarom mensen hun handen bezeren wanneer ze iemand slaan, is “omdat ze met de platte vingers in plaats van hun knokkels slaan”. Wanneer je mensen na een stoot hun handen ziet schudden, is dat meestal omdat ze, vaker wel dan niet, met het verkeerde deel van hun hand stoten. Veel mensen denken dat je met je vuist recht slaat. De waarheid is dat je met de eerste twee knokkels wilt slaan. Om dit te bereiken, moet je je pols iets naar beneden kantelen (wat ook je slag versterkt). Door je pols iets naar beneden te kantelen, leg je je knokkels voor je vingers. Je lijnt ook je pols uit met je onderarm, zodat je je pols minder snel naar achteren of naar beneden buigt en hem breekt. Farooq is het ermee eens dat je ook moet letten op hoe je polsen eruit zien. Het deel van de vuist dat de impact moet hebben, is het vlakke gebied tussen de tweede en derde knokkels. U wilt uw pols recht houden terwijl u daar impact maakt om de kracht te maximaliseren. De meest voorkomende fout die ik bij nieuwere studenten zie, is dat ze hun polsen naar voren of naar achteren buigen en slaan met de bovenkant van de hand of het gebied tussen de eerste en tweede knokkels en de hiel van de palm.

Welke soorten stoten moet ik doen?
Als je boksfilms hebt gezien of een soort vechtspel hebt gespeeld, weet je dat er verschillende soorten stoten worden geworpen met verschillende snelheden en hoeken. Je kunt in de verleiding komen om de grootste, zwaarste stoot die je kunt geven, omdat je je aanvaller snel wilt neutraliseren en daar weg wilt, maar Carvill zegt dat dat niet het beste idee is. (Het is waarschijnlijk het slechtste idee.) In plaats daarvan zou het de basis één-twee (ook bekend als de jab-cross) moeten worden die wordt gegooid. De reden hiervoor is dat een-twee stoten in een rechte lijn reizen en daarom moeilijker te detecteren zijn door je tegenstander. Voor een beginner zal je verdediging ook strakker zijn. En het moet uit de juiste houding worden gegooid. Je moet alle stoten gooien zodat je armen op dezelfde hoogte blijven als je schouders. Als je je kin naar beneden hebt en de stoot recht naar buiten komt, zal de schouder automatisch omhoog komen en je kin verder beschermen. Gooi de ‘jab’ weg maar gooi het niet te hard – het is een afstandsmeter. Laat je ‘cross’ dan ontploffen.

Waar moet ik op letten?
Omdat je wilt dat het gevecht zo snel mogelijk eindigt – je vecht niet alleen om te vechten – wil je je tegenstander zo snel en efficiënt mogelijk neutraliseren zodat je kunt ontsnappen. Dus waar moet je dat naartoe gaan? Keith Horan zegt dat je, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, je niet het gezicht moet slaan. “Je mist, of slaat meestal verkeerd en slaat op de kaak en breekt je hand. De stoot voor de beginner kan het beste op het lichaam, naar de borst, of als je aan de zijkant, tegen de ribben wordt gebruikt.” Pete Carvill suggereert een iets andere tactiek, maar adviseert ook tegen het hoofd. Als je iemand knock-out wilt slaan, richt je op de keel. Wanneer ze de klap zien aankomen, laten ze automatisch hun hoofd zakken en brengen hun kin in lijn met je vuist. Als je ze kwaad wilt maken, sla ze dan in de neus. Als je weet hoe, kan je een linker- of rechterhoek naar het lichaam gooien. Met de linkse hoek probeer je de lever te raken. Met de rechtse hoek wil je hen rake net het onder het hart. Iemand in het lichaam raken is veel effectiever en veiliger dan hem op het hoofd te slaan. Plus, hoofden zijn solide en gemaakt van bot. Mensen denken altijd dat het streven naar het gezicht een eenmalige slag is. Wat ze zich niet realiseren is dat knock-outs meestal gelukstoten zijn. Je geeft geen klap en wilt de man knock-out slaan. Als het gebeurt, dan geweldig, maar je hebt geluk gehad. Je stoot met de bedoeling om je tegenstander te laten struikelen / zijn hoofd te schudden / hem / blind te maken / enz., Dus op straat in een gevecht, houd je je kalmte en onthoudt dat je hem pijn doet. Kijk naar wat hij heeft geopend, doe stoten op zijn gezicht, wees niet bang om op een ​​rib of in de buik te slaan. Vergeet niet dat een ongetrainde tegenstander niets weet over ademhalen wanneer hij een treffer neemt, dus één stoot in de buik kan effectiever zijn dan een stoot op het gezicht. Wat je beweging betreft, beschouw het niet als een honkbalwerper. Door je heupen te gebruiken, is je doorwerking natuurlijk, zelfs als je de stoot terugschiet na het stoten (zoals een bokser). Dit zal je ook weer van de “uit het land” schommelingen weerhouden. Aiman ​​Farooq, aan de andere kant, zegt dat er gevallen zijn waarin je voor het hoofd kunt gaan, of meer specifiek, de neus. Als we het hebben over een gemiddeld gevecht, dan zul je je op het gezicht willen richten, maar ga niet rechtdoor naar binnen. Je wilt in een kleine hoek komen waar je eigenlijk eerst de jukbeenderen raakt en beweegt in de richting van de neus of iets dergelijks net boven het kaakbot die naar binnen beweegt. De reden hiervoor is dat stoten op de neus behoorlijk pijnlijk kunnen zijn als je er niet goed op slaat. Deze methode maximaliseert schade en minimaliseert risico. In meer brutale situaties (d.w.z. zelfverdediging) zou ik de keel en de zijkanten van de nek (dicht bij de halsslagader) aanraden te raken. Deze stoten zullen de aanvallers ernstig verstoren waardoor je gemakkelijker kan ontsnappen uit een situatie. Als de situatie je op de een of andere manier verhindert om zo hoog op een persoon te raken, zou ik aanraden het borstbeen te raken (met behulp van de twee uitgestrekte knokkels zoals ik eerder had genoemd). Dit is een stijl van stoten die veel voorkomt in vormen van Karate, het kan de lucht uit een persoon slaan. Een ander punt dat zeer nuttig zou zijn, zijn de nieren. Het raken van de nieren kan ernstige schade veroorzaken en komt veel voor bij boksen. Als je om de een of andere reden op de grond wordt geslagen, is het beste punt om te slaan het midden van de binnenste of buitenste dij. Hoewel het misschien niet zo kwetsbaar is voor een trap als veel van de andere eerder geschetste punten, zijn de drukpunten hier erg gevoelig en hard genoeg kunnen ze zeer verrassend zijn voor een tegenstander en ervoor zorgen dat ze vallen.

Wat moet ik niet doen?
Als het nu nog niet duidelijk is, je stoten moeten snel en compact zijn. Waguespack zegt: Een ander belangrijk onderdeel van een stoot is om te onthouden dat je je heupen moet gebruiken om de kracht te maximaliseren. Wat ik hiermee bedoel is, terwijl je je stoot gooit, je heupen in je stoot rolt. Dit dwingt ook je schouder om de stoot te ondersteunen, en grijpt je kern aan en veroorzaakt meer koppel en kracht door de stoot. Je heupen rollen zorgt er ook voor dat je afdwaalt van de “uit het land” schommel die je zoveel mensen ziet doen. Dit is een GROTE nee-nee mbt het geven van een stoot: A) het is duidelijk B) het is wild C) het laat je BREED open als je tegenstander sneller is en D) het is gewoon niet erg effectief.

Voor en na de punch

Het belangrijkste onderdeel van een stoot: je moet schreeuwen. Er is een reden waarom karate jongens schreeuwen: het is woest, zorgt dat de adrenaline pompt en wekt die dierlijke aard in ons die ons zal drijven om onze angsten voor het gevecht te overwinnen. Dus schreeuw en sla en stop niet met stoten tot ze op de grond liggen. Wat betreft na de stoot, Carvill’s tip helpt u de juiste werking te hebben. “Waar je ook slaat, streef twee centimeter verder, zodat je er doorheen gaat.” Farooq licht dit toe. Doorstoten is HEEL belangrijk. De stoot moet een recht pad in de richting van het doel volgen en weg van het doel. Dit wil niet zeggen dat de stoot langzaam moet zijn, maar er moet een volledige verlenging van uw arm zijn die het mogelijk maakt door te volgen gevolgd door de hand die terugkomt recht naar je gezicht toe, klaar om te blokkeren. Hij zegt ook dat de dingen die je doet voordat je een stoot gooit even belangrijk zijn. Een andere sleutel tot stoten is hoe de stoot wordt voorbereid. Denk aan eventuele gevechten die je hebt gezien. Vergelijk een bokswedstrijd met een dronken vechtpartij. Het belangrijkste verschil in de stoten is het gedeelte vóór de stoot. Boksen beheerst de kunst van de effectieve en efficiënte punch. Typische ongetrainde mensen zullen hun handen zo ver mogelijk naar achteren brengen om hun stoten te “opwinden”. Dit is buitengewoon contraproductief omdat het de kracht van je punch daadwerkelijk verlaagt en het extreem telegrafisch maakt. Je wilt je stoten vanaf je gezicht beginnen en je bewegingen strak houden. De manier om kracht te maximaliseren is om het hele lichaam te gebruiken en dit wordt gedaan door je achterste voet en heupen in de stoot te draaien. Met een krachtige stoot (meestal een right cross) draai je je rechtervoet omhoog naar de bal van je voet terwijl je de stoot naar buiten verlengt en ook je heupen draait, hierdoor kun je omhoog duwen van de vloer en dat gebruiken naar de kracht van je slag. Op dezelfde manier met een jab (meer een snelle stoot van de voorhand) kun je een lichtere draai met je voorvoet doen om een ​​beetje meer kracht te krijgen. Hoewel dit minder gerelateerd is aan de werkelijke stoot zelf en meer een algemene vechttip, is het ERG belangrijk om je handen bij je gezicht te houden, in feite de bovenkant van je knokkels tot net onder je ooghoogte te brengen. Bij het stoten wilt u vanaf daar stoten en na de stoot de handen recht naar daar terug brengen.

De filosofie van Stoten
Ik wil benadrukken dat, hoewel je misschien weet hoe je moet slaan, dit niet betekent dat je het zou moeten doen, want als je dat eenmaal doet, heb je geen controle meer over dingen. Pete Carvill legt uit: Het belangrijkste aan stoten is dat dit het LAATSTE is dat u doet. Als je weg kunt lopen van een gevecht, doe dat dan. Als je wordt overvallen en ze gewoon je bezittingen willen, laat ze ze dan meenemen. Het heeft geen zin om een ​​held te zijn of te denken dat je de wereld kunt verslaan. Wanneer een stoot wordt geworpen, verandert het spel – je kunt een beatdown krijgen, of erger. Je zou zelfs iemand een klap kunnen geven en hen doden als ze vallen of er is iets mis met hen (ik weet van twee afzonderlijke incidenten waarbij mensen een keer werden geraakt en hun leven verloren, en het is het niet waard).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s