Het belang van scenario training in lessen realistische zelfverdediging

Beste KMTC-leden,

We begrijpen dat zelfverdediging een essentiële vaardigheid is, vooral in de nasleep van recente gebeurtenissen zoals de steekpartij in Leuven. Daarom stellen we voor om regelmatig een scenario-training voor zelfverdediging toe te voegen aan onze KMTC-lessen. Het is echter van het grootste belang dat we ons bewust zijn van de Belgische wetgeving met betrekking tot wettige zelfverdediging.

In België wordt zelfverdediging erkend als een legitieme rechtsgrond, maar het moet altijd voldoen aan specifieke wettelijke voorwaarden. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. Proportionaliteit: Zelfverdediging moet altijd proportioneel zijn. Dit betekent dat de maatregelen die je neemt om jezelf of anderen te beschermen in verhouding moeten staan tot de dreiging. Gebruik alleen geweld dat noodzakelijk is om de aanval af te wenden.
  2. Noodzakelijkheid: Je mag alleen zelfverdediging gebruiken als er geen andere redelijke optie is om de dreiging af te wenden. Probeer altijd eerst te de-escaleren en te vluchten voordat je fysiek geweld toepast.
  3. Geen provocatie: Zelfverdediging is alleen geldig als je niet zelf de agressor bent geweest of hebt geprovoceerd.
  4. Achteraf oordeel: Het uiteindelijke oordeel over de wettigheid van zelfverdediging wordt achteraf door de rechtbank bepaald. Het is belangrijk om de wet te volgen en samen te werken met de autoriteiten als er sprake is van zelfverdediging.
  5. Waarschuwing: Het geven van een duidelijke waarschuwing aan de aanvaller kan in sommige gevallen verplicht zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
  6. Ons doel: Ons doel met deze scenario-training is niet alleen om jullie zelfverdedigingsvaardigheden te verbeteren, maar ook om jullie bewust te maken van de wettelijke aspecten van zelfverdediging. We moedigen jullie aan om altijd de wet te respecteren en alleen geweld te gebruiken als een laatste redmiddel.

Laten we als KMTC-Afdelingen samenwerken om onze vaardigheden te verbeteren, met volledige kennis van en respect voor de Belgische wetgeving inzake wettige zelfverdediging.


Deze tekst dient als een herinnering aan de wettelijke aspecten van zelfverdediging en kan helpen om KMTC-deelnemers bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om de wet te respecteren, zelfs tijdens zelfverdedigingssituaties. Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen als er twijfel bestaat over specifieke situaties of wettelijke kwesties met betrekking tot zelfverdediging.

Plaats een reactie