Krav Maga Sparring Light 2022

Krav Maga Sparring Light 2022-2023 (Voor herziening vatbaar 😉 )

A. De inspiratie

B. De regels

1. Elke slag op het lichaam is acceptabel binnen de grenzen van Sparring Light.

 • impact in kruis= achterwaartse val + 3 seconden time out
 • impact op het hoofd= achterwaartse val + 3 seconden time out

2. Natuurlijke wapens. De tanden zijn natuurlijke wapens.

3. De deelnemers gebruiken zachte “rubberen” trainingsbladen die zich naar het lichaam vormen en buigen. “Harde” plastic of metalen messen zijn verboden. De lengte van het rubberen wapen is niet groter dan 14cm.

4. De deelnemers dragen een rubberen mes strak tegen het lichaam, één mes per deelnemer.

5. Rubberen messen mogen niet worden getrokken totdat de deelnemers een staande clinch, grijpactie, worp of naar de grond gaan. Rubberen messen mogen niet worden gebruikt wanneer deelnemers zich in staande positie in het “boks-” of “schoppen”-bereik bevinden. Krav Maga Sparring Light is geen schermwedstrijd of zwaardduel, maar is bedoeld om het gebruik van verborgen wapens te simuleren in gevechten van dichtbij binnen grijpbereik.

6. Het rubberen mes van een deelnemer mag niet worden getrokken door zijn tegenstander, maar mag tegen een tegenstander worden gebruikt na een ontwapening wanneer de andere partij het mes zelf heeft getrokken.

7. In het geval dat een deelnemer in staat is om zijn rubberen mes te trekken (of het wapen van zijn tegenstander te nemen of het wapen van de tegenstander tegen hem te richten) en met succes één keer toeslaat op aangewezen fatale doelen, of tweemaal slaat op aangewezen “gewonden” doelen, in overeenstemming met de Krav Maga 36 criteria, wordt de strijd beschouwd als een TKO.

Fatale doelen die slechts één slag met het rubberen wapen vereisen, zijn de nek, het sleutelbeen, de middellijn van de romp direct onder het borstbeen, de middellijn van de onderbuik, het niergebied en het liesgebied.

Wonddoelen (waarvoor twee slagen nodig zijn) bevinden zich ergens anders op de romp, het okselgebied (de oksel) tot halverwege de biceps, de binnenkant van de pols en het binnenste dijbeengebied tot halverwege de dij.

Als een gewond doelwit slechts één keer wordt geraakt voordat het wapen wordt ontwapend of vastgehouden, krijgt de gewonde een time out van 3 seconden, maar de ronde gaat door.

8. Het hoofd en gezicht mogen op geen enkel moment met het rubberen mes worden geraakt en een dergelijke overtreding is reden voor onmiddellijke diskwalificatie (=TKO voor de tegenstander).

9. Gedropte wapens. Elk wapen dat op de grond is gevallen, mag door elke deelnemer worden gebruikt.

10. Aanmoedigingsacties voor verliezer:

 • bij aftikken tijdens houdgreep of wurging -> fysieke activiteit: 20 Spartan Burpees
 • bij messteek -> vluchten, bloodsweep, TQ aanbrengen
 • bij verlies mes, neergestoken worden met eigen mes, tijdens je overwinningsronde een messteek in de rug krijgen -> walk of shame met 40 Spartan Burpees.

C. De uitrusting

 • Beschermhelm met oogbescherming
 • Rubber mes
 • Bit
 • Genitale bescherming
 • Kleine bokshandschoenen (MMA-stijl)
 • Scheenbeschermers
 • Voldoende oefen TQ’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s