Krav Maga en omgevingstools

Wapentraining: Zelfverdediging Algemeen

Krav Maga Principe

Het gebruik van alledaagse voorwerpen, die zich bij een zelfverdediging in de gevarenzone bevinden, is aan te raden. Om de effectiviteit van uw zelfverdediging te maximaliseren: maak gebruik van deze voorwerpen.

Belgische Wetgeving

8 juni  1867 – Strafwetboek 
Afdeling IV – Gerechtvaardigde Doodslag, Gerechtvaardigde Verwondingen en Gerechtvaardigde slagen.
Art. 416. Er is noch misdaad, noch wanbedrijf, wanneer de doodslag, de verwondingen en de slagen geboden zijn door de ogenblikkelijke noodzaak van de wettige verdediging van zichzelf of van een ander.
Het gebruik van alledaagse voorwerpen ter afweer van een aanval tegen personen is gebonden aan de voorwaarden zoals gesteld binnen de wet op de wettige verdediging. Ook hier dienen de principes inzake ogenblikkelijkheid, evenredigheid en noodzakelijkheid van de verdediging gerespecteerd te worden.
Voorbeeld:
Je wordt op straat bedreigd met een mes. Ter verdediging gooi je een sleutelbos in het aangezicht van de aanvaller om vervolgens te kunnen vluchten. Eventuele verwondingen bij de aanvaller kunnen gerechtvaardigd worden in het kader van de wettige verdediging. Weet dat of de verdediging beschouwd zal worden als een wettige verdediging, steeds zal afhangen van de beoordeling door een rechter.
Wet van 8 juni 2006: Wet houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens (1)
Art. 3. §1. Als verboden wapen worden beschouwd
17° voorwerpen en stoffen die niet als wapen zijn ontworpen, maar die werden omgevormd, gewijzigd of vermengd om als wapen te worden gebruikt en waarvan gegeven de concrete omstandigheden, duidelijk is dat degene die ze voorhanden heeft, draagt of vervoert, ze wenst te gebruiken voor het toebrengen van lichamelijk letsel aan of het bedreigen van personen.
De dracht van alledaagse voorwerpen met het oog op het verwonden of bedreigen van personen is verboden. De betrokken objecten als dusdanig worden als een verboden wapen beschouwd.
Voorbeeld:
Je wandelt ’s avonds door het park, en om je veilig te voelen neem je jouw huissleutels vast in de vorm van een boksbeugel => verboden wapen omwille van 17°.

Wapentraining: Omgevingstools

Soorten omgevingstool

 • Stokachtige voorwerpen (vb.: paraplu, deegrol, tak, bezemsteel, balpen…)
 • Steen- en glasachtige voorwerpen (vb.: steen, asbak, drinkglas, bord, fles…)
 • Kleine voorwerpen (vb.: sleutels, muntstukken, zand…)
 • Schildachtige voorwerpen (vb.: sportzak, handtas, stoel, tafel, auto…)
 • Mesachtige voorwerpen (vb.: schaar, schroevendraaier, vork…)
 • Touwachtige voorwerpen (vb.: broeksriem, ketting, kabel, touw…)
 • Vloeistoffen of verstuivers (vb.: hete vloeistoffen, deo…)

Wettige verdediging (een herhaling, …)

Art. 3. §1. Als verboden wapen worden beschouwd
17° voorwerpen en stoffen die niet als wapen zijn ontworpen, maar waarvan gegeven de concrete omstandigheden, duidelijk is dat degene die ze voorhanden heeft, draagt of vervoert, ze wenst te gebruiken voor het toebrengen van lichamelijk letsel aan of het bedreigen van personen.
De dracht van alledaagse voorwerpen met het oog op het verwonden of bedreigen van personen is verboden. De betrokken objecten als dusdanig worden als een verboden wapen beschouwd.

Om een goed! over na te denken (Bron (1) -> meer uitleg in de les)!

Using a knife against another human is considered use of deadly force (even showing a knife is a crime in most places if it is not a clear cut case of self defense). If you would not be justified in shooting and killing the other person, don’t pull out the knife.

Fighting with a knife is something you do just before going to prison. Even if you are 100% justified in using a knife as a defensive weapon, you are probably going to have legal troubles because of it, and you are definitely going to have psychological troubles because of it.

This is not a post about conflict resolution, or violence deterrence or avoidance. These are your first lines of defense. This post covers what to do when everything has failed, and you are in a fight for your life against another human (or multiple attackers). This is not going to be nice, it is going to be extremely graphic.

If you decide to show the attacker that you are armed and they back off, you should do two things immediately:

 • Leave the area.
 • Call the police to report what just happened.

You need to leave because criminals have a funny way of deciding that your knife wasn’t quite so scary when they get somewhere where they can get reinforcements or other weapons, neither of which is usually far away from where they choose to commit their crimes.

You need to call the police and report the incident so that the attacker who you just scared off doesn’t have a stroke of “genius” and decide to call the police and report that you threatened him with a knife while he was helping an old lady to cross the street (which has happened more than once).

Initiatielessen Mes

 • doelstelling 1: de martiale kunst van het mes
 • doelstelling 2: inzicht geven hoe een mesvechter denkt en aanvalt
 • doelstelling 3: zich beter ongewapend kunnen verdedigingen tegen een mesaanval
 • doelstelling 4: deelnemers bewust maken van de Belgische wetgeving inzake wettige verdediging met omgevingstools
 • doelstelling 5: kennisoverdracht van cursus Stroeven Combat System

 

SCS Stageles 2018

 

________________________

(1) Bron: (LINK HIER)

Eén gedachte over “Krav Maga en omgevingstools”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s